Kerrospukeutumisopas

Kerrospukeutuminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että yhden lämpimän vaatteen sijaan kerrostat useamman vaatekappaleen. Olet ehkä kokenut lämpimien talvivaatteiden nostattamat hikikarpalot – entäpä jos olisit silloin voinut riisua toppatakista vuoren?

Säätämällä vaatteiden määrää liikut mukavasti sään ja sykkeen vaihdellessa. Erilaisista kerroksista koottu vaatekaappi on parhaimmillaan aktiivisessa käytössä ympärivuotisesti, kaikissa lajeissa. Tämä tekee kerrospukeutumisesta järkevää myös taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta – vältyt harvoin käytössä olevilta hankinnoilta.

Tästä tekstistä löydät tietoa alus-, väli-, kuori- ja taukokerrosten tarkoituksesta, sekä esimerkkejä erilaisista vaatteista, joita kerroksiksi kannattaa valita. Jos haluat tiivistetyn tietopaketin kerrospukeutumisesta, kurkkaa ytimekäs Instagram-postaukseni aiheesta.

Huom! Teen yhteistyötä vastuullisen ulkoiluvaatemerkin Houdini Sportswearin kanssa. Olen linkannut tähän tekstiin muutaman aktiivikäytön kautta muodostuneen suosikkituotteeni sekä artikkelin puhtaasta suosittelemisen ilosta, en saa linkeistä tienestiä. Kuvissa esiintyvät tuotteet saatu.

Aluskerros

Aluskerroksen tärkein tehtävä on siirtää kosteutta pois iholta, jotta olo ei olisi hikisen nihkeä. Tyypillinen ratkaisu on aluskerrasto, joita löytyy useissa eri materiaaleissa ja paksuuksissa. Parhaat materiaalit tuntuvat kosteinakin lämpimältä – talviretkeilijöiden suosiossa on Uuno Turhapuromainen merinoverkkokerrasto, sillä siihen sitoutuva ilma lämmittää tehokkaasti, eikä verkkomateriaali tunnu hikoillessa nihkeältä. Vältä puuvillaa ja muita kosteutta imeviä, hitaasti kuivuvia materiaaleja.

Oma suosikkimateriaalini on merinovilla, jota yhdistelen paksuuksissa. Kokeile kerrostaa erilaisia aluskerroksia, itse lisään usein merinovillaisen T-paidan pitkähihaisen kerrastopaidan alle tai päälle lisälämmöksi. Villan etu on, että se raikastuu tehokkaasti tuulettumalla, eikä se vaadi jatkuvaa pesua. Merinovillan heikkous on kestävyys, kerrastot reikiintyvät aktiivikäytössä nopeasti, satunnaisessa käytössä ei niinkään. Parsiminen sekä vaatelaastarit auttavat!

Kerrastoja löytyy myös tekninsissä materiaaleissa, jotka ovat parhaimmillaan lähes villan veroisia. Teknisiä materiaaleja kannattaa suosia kovassa käytössä, esimerkiksi arkiliikunnassa. Itse käytän talvikaudella fleece-legginssejä, sillä merinovillahousujen haarat kuluvat käytössäni nopeasti puhki.

Välikerros

Välikerroksella (tai oikeastaan useammalla) säätelet lämpöä. Voit lisätä ja poistaa kerroksia kelin ja intensiteetin mukaan. Kun hikoiluttaa, voit heittää ylimääräisen paidan reppuun. Tyypillisiä välikerroksia ovat fleecet, villapaidat, kevytuntuva- ja muut synteettiset eristetakit sekä liivit.

Mieti, millaisia ominaisuuksia tarvitset materiaalien lisäksi – ehkä taskuja, huppua tai kevyttä tuulenpitävyyttä? Ilma tekee vaatteista lämpimiä, innovatiiviset kevyet välikerrokset ovat usein jonkinlaista kennomaista materiaalia. Villa hylkii luonnostaan kosteutta, jonka lisäksi synteettiset eristematriaalit pitävät lämmöneristyskyvyn myös kosteana. Tämä kannattaa muistaa, jos ulkoilee paljon Pohjoismaissa. Olen ihastunut synteettisiin välitakkeihin, sillä niitä voi pitää huoletta myös sateella, untuvaa joutuu usein varjelemaan sateelta.

Äläkä unohda alavartaloa! Fleecehousut, villapöksyt ja untuva- sekä toppashortsit ovat välikerrosten aatelia!

Kuorikerros

Kuori- eli päällysvaatteiden idea on suojata elementeiltä, eli tuulelta ja sateelta, sekä lialta ja fyysiseltä hankaukselta. Voit käyttää esimerkiksi moderneja teknisiä ulkoiluvaatteita, perinteistä vahattavaa puuvillapolyesteriä, tuulipukuja, villakangasta sekä tavallisia sadevaatteita.

Kuorivaatetta valitessa tulee pohtia, millaisia ominaisuuksia tarvitset. Eroina ovat tuulen- ja vedenpitävys, hengittävyys, malli, mutta myös helppohoitoisuus sekä ympäristöystävällisyyys. Mitä vedenpitävämpi vaate on, sen huonommin se hengittää kovassa treeneissä.

Tekniset kuoret ovat yleensä vedenpitäviä, mutta suhteellisen hyvin hengittäviä. Teknisiä kuoria hankkiessa vedenpitävyydestä sekä hengittävyydestä kertovat numeraaliset arvot, jonka lisäksi materiaaleja on eri paksuisia ja painoisia. Tyypillisesti laadukkaimmissa materiaaleissa pintakangas, säänpitävä kalvo, sekä vaatten vuori on laminoitu yhdeksi ja samaksi kankaaksi, mutta erillsellä sisävuorella varustettuja kuoria ei kannata unohtaa.

Jos haluat käyttää perinteisimpiä materiaaleja, kuten retkeilijöiden suosimaa hyvin hengittävää puuvillapolyesteriä, voit kerrostaa niiden kanssa tavallisen sadepuvun tai tuulitakin.

Muita ominaisuuksia on keveys vs. kestävyys (kuljetatko takkia kevyillä kesävaelluksilla vai kaatuiletko housuissa lumilautaillessa?) ja istuvuus. Valitse väljiä kokoja, alle pitää mahtua kerroksia. Kiinnitä huomiota myös huppuun sekä taskuihin – toimivatko taskut esimerkiksi rinkan tai valjaiden kanssa, mahtuuko huppu kypärän alle tai päälle? Lasketteletko syvässä lumessa, tarvitsetko lumilukot ja henkselihousut eli bibit?

Teknisiä kuorimateriaaleja myydään useilla eri brändi–nimillä. Tärkeintä on selvittää, että ostamasi vaate ei ei sisällä ympäristölle haitallisia PFAS-kemikaaleja. Ympäristöystävällisyyteen vaikuttavat myös materiaalin alkuperä (kierrätettyä?), vaatteen monikäyttöisyys sekä kestävyys.

Muista myös huoltaa kuoriasia aktiviisesti: on myytti, ettei kuorivaatteita pitäisi pestä. Päin vastoin, lika tukkii teknisen kalvon ja heikentää sen ominaisuuksia. Selvitä, pitääkö oma vaatteesi kyllästää uudelleen vedenpitäväksi esimerkiksi lämpökäsittelyllä, kyllästeaineella tai perinteisellä vahalla.

Taukovaatteet

Taukovaatteita tarvitaan, kun emme tuota lämpöä liikkumalla. Nimensä mukaisesti tauoilla ja leiriytyessä. Taukovaatteiden tulee mahtua muiden kerrosten päälle, myös talvisin, sekä olla helposti puettavissa.

Taukotakkeina käytetään tyypillisesti muhkeita untuva- ja toppatakkeja. Lauhalla kelillä voit kokeilla villapaitaa tai välitakkia. Alavartaloa lämmittää näppärästi toppahame, joka on helppo pukea, vaikka jalassasi olisi sukset. Kiinnitä huomiota myös taskuihin – jos telttailet paljon talvisin, on näpäärää, että taukovaatteidesi sisuksissa on hyvät taskut. Niiden avulla voit sulatella ja lämmittää varusteita, hammastahnasta ruokaan ja skineihin.

Täydellinen taukovaate on sellainen, jossa tarkenet seisoskella paikallasi. Jos lähdet hiihtämään taukotakki päällä, pitäisi sinulle tulla nopeasti hiki.

Muista myös nämä

Kerrosta myös asusteita. Leirissä voit käyttää päällekkäin hiihtopipoa sekä buffia, rukkasiin saa lisälämpöä käyttämällä alussormikkaita ja kenkiin voi lisätä pohjallisia, villavuoria ja -sukkia. Irtovuorellisia hanskoja ja asusteita on myös helpompi kuivattaa, voit vaihtaa vauhdissa kuivat vuoret ja sujauttaa kosteat esimerkiksi makuupussiin kuivumaan.

Valitse väljiä kokoja. Erityisesti välikerroksissa ja kuorivaatteissa. Tyköistuvat vaatteet eivät lämmitä, vaan kerrosten väliin jäävät ilmataskut. Pohdi, minä vuodenaikana ja millaisten kerrosten kanssa aiot vaateta käyttää.

Osta vain tarpeeseen! Suosi 2nd handia. Huolla nykyistä, korjaa vanhaa ja tuunaa itse kierrätetystä materiaalista. Kirpparit ja vintit pursuilevat villapaitoja ja retrotoppatakkeja, jotka toimivat täydellisesti väli- ja taukokerroksina, sekä loputtomasti materiaalia DIY-projekteihin. Teknisiä ulkoiluvaatteita liikkuu paljon nettikirppiksillä sekä harrastajien some-ryhmissä.

Seuraava
Seuraava

Talvivaellustarina: Södra Storfjället