Pieni opas makuupussin valintaan
Kiinnitä huomiota makuupussin lämpöarvoon, mutta myös muihin ominaisuuksiin eli painoon, pakkautuvuuteen ja kosteudensietokykyyn. Mieti missä retkeilet ja millaisen makuupussin sen perusteella tarvitset! Voit hyödyntää tämän tekstin vinkkejä myös retkipeiton [quiltin] valintaan.
Kuinka lämmin makuupussin tulisi olla?
Tarpeeksi lämmin talveksi?
Materiaali – synteettinen vai untuva, entäpä retkipeitto?
Pelkkä makuupussi ei riitä!
Palelee silti, mitä teen?
Miten pääsen alkuun?
Kuinka lämmin makuupussin tulisi olla?
Makuupussin comfort-arvo tarkoittaa lämpötilaa, jossa keskiverto miespuolinen retkeilijä nukkuu yönsä mukavasti. Itse en, sillä palelen helposti, joten plussaan mielessäni lämpöarvoon noin viisi astetta. Makuupusseille ilmoitetaan myös limit- ja extreme-arvo, joista jälkimmäinen tarkoittaa lämpötilaa, jossa keskiverto retkeilijä pysyy hengissä, eli värjöttelee paleltumisen rajamailla.
Valitse itsellesi makuupussi, jonka comfort-arvo riittää retkikohteidesi kylmimpiin öihin. Lapissa retkeillessä käytän itse 3-vuodenajan makuupussia myös kesäisin, sillä lämpötila tipahtaa helposti nollaan. Itse neuvoisin kotimaassa retkeilevää aloittelijaa hankkimaan monikäyttöisen kevyen untuvapussin, jossa tarkenee myös pikkupakkasella. Sillä selviää monesta!
Tarpeeksi lämmin talveksi?
Jos haaveena on hiihtovaeltaa pohjoisessa, pitää varautua -30 asteisiin öihin. Voit investoida yhteen riittävän lämpimään talvimakuupussiin, jonka hinnalla maksaisit todennäköisesti parin kuukauden vuokran. Toinen vaihtoehto on yhdistellä useampia makuupusseja riittävän lämpöarvon saavuttamiseksi.
Kahden makuupussin taktiikka on monikäyttöinen. Jos omistat lämpimän 3-vuodenajan untuvapussin, pääset pitkälle hankkimalla synteettisen makuupussin, jonka lisäät uloimmaksi kerrokseksi. Näin omistat kaksi makuupussia, jota voit käyttää myös yksittäin. Synteettinen makuupussi kestää myös kosteutta ja auttaa untuvaa pysymään kuivana, lue lisää seuraavan väliotsikon alta.
Päällimmäiseksi tarkoitetun pussin tulee olla tarpeeksi suuri, jottei se lyttää alemman pussin eristettä. Ilma lämmittää! Lisäksi, myös makuupussien tulee hengittää.
Yksiselitteistä ohjetta siitä, kuinka lämpimiä yhdistelmiä makuupusseista syntyy, ei ole. Tärkeintä on, että testaat omaa yhdistelmääsi käytännössä! Alla olevasta taulukosta saat suuntaa antavan arvion, vihreällä rivillä on makuupussien comfort-arvot.
Itse käytän talvisin 3-vuodenajan untuvapussin (comf. -7) päällä synteettistä retkipeittoa (comf. +10). Ylläolevan taulukon mukaisesti yhdistelmän lämpö olisi noin -17 astetta, jonka voin kokemuksen perusteella allekirjoittaa. Kylmimpinä öinä lisään untuvapeiton (comf. 0) pussin sisään. Yhdistämällä kaikki kolme kerrosta olen nukkunut makoisasti pakkasen paukkuessa lähes -30 asteessa.
Materiaali – synteettinen vai untuva, entäpä retkipeitto?
Makuupussien täytteenä käytetään joko untuvaa tai synteettistä eristemateriaalia. Untuva on kevyempää ja lämpimämpää, mutta sen heikkous on huono kosteudenkestokyky ja kalliimpi hinta. Synteettinen täyte ei kastuessaan lässähdä ja menetä lämpöarvoaan untuvan tapaan. Untuvavarusteita myydään myös kosteuskäsiteltynä, jolloin se kestää kosteutta hieman pidempään, mutta menettää silti kastuessaan lämmittävät ominaisuudet. Synteettisten eristemateriaalien huono puoli on heikompi pakkaantuvuus ja korkeampi paino.
Jos havittelet kevyintä mahdollista ratkaisua, kannattaa tutustua kevytretkeilijöiden suosimiin retkipeittoihin eli quiltteihin. Retkipeitot kiinnitetään suoraan makuualustaan ja niistä puuttuu makuupussin selkämys sekä huppu, joka mahdollistaa keveyden sekä pienen pakkaustilavuuden.
Mieti jälleen missä ja miten retkeilet – jos vietät paljon aikaa kosteissa olosuhteissa, ei synteettinen makuupussi ole huono valinta. Jos tykkäät vaeltaa pitkiä matkoja, on keveyteen panostaminen harkinnan arvoista.
Pelkkä makuupussi ei riitä!
Suomessa kylmä hohkaa myös maasta. Makuualustojen lämpöä ilmaistaan R-arvolla, jonka tulisi olla kesäisin noin 2, syksyisin 3-4, talvisin yli 5. Lisälämpöä saavuttaaksesi voit lisätä useampia alustoja päällekkäin, plussaa yksinkertaisesti R-arvot yhteen. Huomio, että esimerkiksi 3-vuodenajan ilmapatja tuntuu pakkasella kylmältä ilman lämmetessä hitaasti, joten käytä päällimmäisenä kerroksena solumuovialustaa.
Hyvä solumuovialusta pelastaa myös pulasta, jos ilmapatjan puhjetessa sitä ei saa paikattua mukana olevilla tarvikkeilla. Lisäksi solumuovialustaa voi käyttää huolettomasti istuinalustana tauoilla ja leiriaskareiden parissa puuhatessa. Voit käyttää eristeenä myös taljoja ja villahuopia.
Palelee silti, mitä teen?
Varusteet ovat vain puoli ruokaa, taitoja täydentämässä. Tässä vinkkejä, joilla voit lisätä lämpöä:
Tee kiehuvaa vettä kestävästä juomapullosta kuumavesipullo. Varmista, että korkki on kunnolla kiinnitetty.
Huolehdi energiansaannista, syö paljon ja varaa yöksi lisäenergiaa lähelle.
Pue kaikki vaatteesi, ne lämmittävät.
Jumppaa itsesi lämpimäksi, mieluiten ennen makuupussiin sujahtamista. Pussissakin voi punnertaa, jos kylmä yllättää yöllä.
Käy reippaasti vessassa, pidättely vie energiaa.
Sulje makuupussin kasvo-aukko tiukasti, niin että pelkästään hengitysilma kulkee ulos. Käytä pipoa, hanskoja ja kauluria.
Mieti, onko nukkumapaikkasi erityisen kylmä? Tuuli viilentää nukkujaa helposti, kun taas ihmiset lämmittävät teltan sisäilmaa jopa useammalla asteella.
Miten pääsen alkuun?
Nuku ensimmäinen yö kotipihassa tai lämpöisen kämpän vieressä, eli aloita omien varusteidesi optimointi käytännössä. Etene pienin askelin kohti vaativimpia ympäristöjä. Kokeilemalla selviää, millainen ratkaisu toimii juuri sinulle! Jos et omista omia varusteita, kannattaa ennen ostamista lainata ja vuokrata, jotta löydät itsellesi sopivan ratkaisun ja vältät hutiostokset.
Tuttavien lisäksi vuokravarusteita voi etsiä seuraavista palveluista:
Partioaitta: Retkeilyvälineiden vuokraus
Jos päädyt ostamaan omia varusteita, tee se kestävästi. Hanki vain tarpeeseen, suosi käytettyä sekä vastuullisia valmistajia. Käytettyjä varusteita kannattaa etsiä kirppisten lisäksi Facebook-ryhmistä, kokeile “Ostetaan” -ilmoituksia!