Talviretken pakkauslista
Suunnitteletko hiihtovaellusta tunturiylängölle, ehkäpä ensilumen retkeä lähilaavulle? Tästä artikkelista löydät talviretkeilyvinkkelistä kootun pakkauslistan sekä varustevinkkejä. Tärkeintä on valita varusteet oman retkikohteesi mukaisesti!
Voit hyödyntää tätä listaa päiväretkistä pitkiin seikkailuihin, sillä se on kategorisoitu liikkumiseen, pukeutumiseen, yöpymiseen, ruokailuun, erittäin tärkeisiin sekä mukavuutta lisääviin varusteisiin.
Käytä listaa pohjana, mutta huomioi aina pakatessasi retkikohteesi erityispiirteet. Varustaudu huonoimpaan ja kylmimpään mahdolliseen keliin, sekä mieti etukäteen, millaisiin ongelmatilanteisiin saatat ajautua. Voiko niitä välttää oikeanlaisella varustuksella? Muista, että parhaatkaan varusteet eivät korvaa hyviä retkeilytaitoja, tärkeää on oman osaamisen ja siihen perustuvan toimintaympäristön hahmottaminen.
Kirjoita oma pakkauslistasi muistiin ja merkitse siihen jo rinkkaan tai ahkioon pakatut varusteet. Näin et unohda mitään! Retken jälkeen voit kirjoittaa listan loppuun huomioita ja oppimisiasi asioita, jolloin ensi kerralla pakkaaminen on helpompaa.
Liikkumiseen
Reppu, rinkka tai ahkio, kaikilla on puolensa. Talvivarustus on usein painava, jolloin se liikkuu helpommin perässä vedettävässä ahkiossa. Mieti, miten pakkaat varusteet järjestelmällisesti ja vedenpitävästi.
Sukset, liukulumikengät tai lumikengät, valitse retkikohteesi mukaan! Muista selvittää lumitilanne etukäteen: onko umpihankea, kelkkauria, latuja tai kenties jalan kuljettavia tallaantuneita polkuja? Pidä mielessä heikot jäät sekä lumivyöryvaara.
Monot tai lämpimät talvikengät. Suosi talvella vaihtovuorellisia jalkineita, niitä on helpompi kuivata haastavissa olosuhteissa. Ota mukaan vaihtovuoria ja varmista, että jalkineeseen jää reilusti tilaa, ilma lämmittää.
Sauvat auttavat etenemisessä, mutta ovat kätevät myös majoitteiden pystytyksessä.
Kartta ja kompassi, aina. Sekä tietotaitoa niiden käyttämiseksi! Voit varautua myös GPS-laitteella, mutta se ei korvaa karttaa, kompassia sekä suunnistustaitoa (ja saattaa lopettaa toimimisen kovassa pakkasessa).
Pukeutumiseen
Aluskerros, joka siirtää kosteutta tehokkaasti pois iholta, eikä tunnu edes märkänä kylmältä – useat vannovat talvisin Uuno Turhapuromaisen merinovillaisen verkkokerraston nimeen. Vähintään alusvaatteet, aluskerrasto ja hyvät sukat. Kokeile pukea päällekkäin erilaisia kerrastoja!
Välikerros tai oikeastaan useampi, joilla voit säädellä lämpöä. Esimerkiksi fleece, villapaita ja kevytuntuvatakki, äläkä unohda jalkoja. Fleecepöksyt, villahousut sekä untuvashortit ovat talviretkeilyhittejä.
Kuoritakki ja housut, erityisesti tuulta varten, mutta myös talvella saattaa sataa vettä. Pidä huolta, että kuorikerros on tarpeeksi suuri, jotta kerrosten väliin jää tarpeeksi lämmittävää ilmaa.
Lämmin eristekerros, eli taukotakki ja -housut/hame. Pysähtyessä kannattaa pukea ylimääräinen vaatekerros. Jättimäinen untuvatakki, toppahame tai suuri villapaita auttavat alkuun – äärioloissa saatat tarvita kaikkia. Vinkki: etsi retroja toppatakkeja ja -housuja kirppiksiltä.
Vaihtosukkia, -alusvaateita ja -kerrasto. Jos olet epävarma, kannattaa talvella ottaa varoiksi vielä se yksi fleece tai sukkapari. Mieti myös, missä vaatteissa nukut.
Pipo, kauluri, alushanskat ja lämpimät rukkaset. Suosi kerroksia ja irtovuoria!
Vaihtohanskoja. Hanskat kastuvat usein hiestä tai läikkyvästä vedestä, rapatessa roiskuu. Ota ainakin yhdet hanskat, joissa voit tehdä myös sorminäppäryyttä vaativia puhteita.
Lämpimät leirikengät. Jos hiihdät päivän monoissa, on kuivat ja lämpimät leirikengät mieluiset. Talvivaelluksilla toimii pakkautuvat bivy-kengät, jotka voit vetää monoista tai saappaista liikenevien irtovuorten tai untuvatossujen päälle.
Yöpymiseen
Teltta tai muu ympäristöön sopiva majoite: teltta, tarppi tai riippumatto. Avotunturissa teltan tulee olla myrskyjä kestävä talviteltta, jossa voi oleilla, elää ja kokata pidempiä aikoja. Suojaisemmassa ympäristössä voit harkita myös muita ratkaisuja. Ota mukaan hätämajoite, vaikka suunnittelisit yöpyväsi varaustuvissa!
Lumikiilat, tavalliset pikkukiilat eivät pidä lumihangessa.
Talvimakuupussi, jonka itse testaamasi comfort arvo on sama, kuin retkikohteesi kylmin mahdollinen lämpötila. Lue lisää Pienestä Makuupussin Valintaoppaasta.
Talvimakuualusta (R-arvo 5+). Ota mukaan vähintään yksi solumuovialusta, jota voit käyttää tauoilla ja leiriaskareissa, vaikka nukkuisitkin lämpimällä ilmatäytteisellä talvipatjalla. Pienestä Makuupussin Valintaoppaasta löydät perustelut sille, miksi makuualusta on talvisin yhtä tärkeä kuin makuupussi!
Ruokailuun
Ruuat. Talvella ei voi syödä liikaa! Pakkaa mukaan reilusti energiatiheää ravintoa ja huomioi, että nesteet jäätyvät. Ruokapreppauksessa kuivurista ja jääpalamuoteista on hyötyä, voit tehdä jäätyvistä aineksista annoskuutiota. Luonnollinen kylmäsäilytys on myös mahdollisuus, voit napata mukaan pakasteita ja kesäkelissä pilaantuvia herkkuja.
Bensiinikeitin & tarpeeksi polttoainetta. Kaasukeittimet eivät toimi tehokkaasti, jos lämpötila tipahtaa miinukselle. Bensiinikeitin on talvivaeltajan paras ystävä, lyhyillä retkillä voit koittaa esimerkiksi risukeitintä tai perinteistä spriipoltin-trangiaa. Voit laittaa Trangian alle lisälämmikkeeksi tuikun. Kuuma keitin uppoaa hankeen, ota mukaan alusta sekä tuulisuoja – esimerkiksi peltitarjotin ja paksusta alumiinivuoasta taiteltu lärpäke.
Tarpeeksi suuri kattila. Talvisin vesi sulatetaan usein lumesta ja sitä tarvitaan paljon. Iso kattila on kätevä!
Termari, jotta saatavilla on aina kiehuvaa vettä. Voit askarrella termareille ja juomapulloille lisäeristeitä vanhasta solumuovialustasta.
Ruokatermari, johon on helppo valmistella aamupalan ohessa takeway–lounas.
Ruokailuvälineet. Paras on pitkävartinen lusikkahaarukka, jolla on helppo syödä syvästä termarista myös rukkaset kädessä.
Muki, jotta muistat juoda tarpeeksi.
Tiskiaine ja harja. Talvisin on kätevää tiskata lumella, usein hangessa pyöräyttäminen riittää. Pidemillä vaelluksilla kannattaa ylläpitää hyvää hygieniaa ja tiskata myös kuumalla vedellä. Vatsavaivat pilaavat reissun, mutta ovat helposti vältettävissä.
Muut erittäin tärkeät varusteet
Retkilapio, välttämättömyys. Tuvan ovi voi muurautua lumeen, teltan absidiin kannattaa kaivaa mukava eteinen, lumiliepeiden ja -kiilojen kiinnitykseen tarvitset lapiota, teltan ympärille voi rakentaa tuulisuojan, entäpä vessa? Näin esimerkiksi.
Hyvä otsalamppu. Talvella päivät ovat lyhyitä, illat sekä aamut pitkiä ja pimeitä. Jos päivä venähtää, tuo tehokas lamppu turvaa pimeässä liikkumiseen.
Puukko. Hyvä veitsi auttaa tulenteossa, kokkailussa sekä varustekorjauksissa. Jos suunnittelet tulistelevasi paljon, voit iloita myös retkikirveestä.
Tulentekovälineet ja hyvät tulentekotaidot. Tulitikut ja sytkäri ovat herkkiä kosteudelle, kokenut retkeilijä kantaa varalta myös tuluksia ja hyviä sytykkeitä, kuten tervasta ja kuivaa tuohta.
Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja lääkkeet. Ota huomioon, että nesteet jäätyvät. Onneksi voit säilyttää niitä povitaskussa! Minipullo biohajoavaa nestesaippuaa on kätevä, sen avulla voit pestä kätesi lumihangessa.
Ensiapupakkaus. Sekä taidot!
Varusteiden korjaussarja. Mieit, millaisia varusterikkoja saatat kohdata. Ota mukaan ainakin pakkasessa toimivaa teippiä, nippusiteitä, ylimääräistä köyttä, vararemmejä, muutama vaatepaikka ja monitoimityökalu. Mitä syvemmälle erämaahan kuljet, sen paremmin tulee varautua. Varakeitin, telttakaari, suksen side ja varasauva ovat hiihtovaellusten peruskauraa.
Turvallisuussuunnitelma. Mieti etukäteen, millaisiin hätätilanteisiin saatat joutua. Miten voit välttää ne, entä miten toimit asioiden ollessa huonolla tolalla? Analysoi ja vältä riskejä, pohdi evakuointireittejä ja -paikkoja, ilmoita retkisuunnitelmastasi muille, sekä selvitä, miten voit hälyttää apua.
Vapaa-ajan vakuutus. Kaiken varalta! Selvitä ennakkoon, millaisia ulkoilmalajeja vakuutuksesi kattaa.
Näistä on usein iloa
Kuumevesipulloksi soveltuva juomapullo. Lämmin pullo lämmittää ihanasti makuupussissa, povitaskussa ja auttaa kuivaamaan kosteita varusteita.
Säärystimet tai muu tapa varmistaa, etteivät monot tai kengät täyty lumesta.
Valoa pimeyteen: varalamppu, valaisin telttaan, tunnelmavalot tai kynttilöitä.
Varavirtaa, eli varavirtalähde ja paristoja. Huomioi erityisesti otsalamppusi energianlähde! Pakkanen kuluttaa akkuja, joten yritä pitää akut ja vimpaimet povitaskussa.
Herkkuja! Talvella lisäenergia on tarpeen. Muista myös nestytys, itse pakkaan mukaan elektrolyyttijuomaa ja kofeiinitonta teetä.